«Впровадження STEM-технологій в освітній процес»
(листопад 2021 року)
|
Дата, кабінет, урок |
Предмет |
Клас, вчитель |
Тема уроку, заходу |
|
12/11 |
Я пізнаю світ |
3-Б клас Мариневич Н.О. |
Запорізька область. Загальні відомості та географічне положення. |
|
16/11 |
Я пізнаю світ |
2-А клас Барган М.М. |
Будова атома літію. |
|
19/11 |
Заняття ГПД |
ГПД 3-4 класів Дем’янюк О.В. |
Природні явища. Фізичні явища. |
|
23/11 |
Інформатика |
4-А клас Лисіцька Л.Я. |
Етапи створення інформаційної моделі. |
|
24/11 |
Я пізнаю світ |
4-Б клас Пронь Н.М. |
Що таке грунт? Грунти України |
|
25/11 |
Технології і дизайн |
1-В Дидик І.Я. |
Осіннє дерево. Аплікація із рваного паперу за поданим зразком. |
|
08/12 |
Інформатика |
5-А Луців Л.М. |
Апаратна і програмна складові інформаційної системи. |
|
10/12 |
Біологія |
8-А Катрич І.Д. |
Дихальні рухи. |
Заступник директора ліцею з навчально-виховної роботи Оксана Левицька

Останнім часом в освітньому просторі України набирає обертів тренд STEAM-освіти. Вона охоплює природничі науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering), мистецтво (Art) та математику (Mathematics). Концепція Нової Української Школи (НУШ) одними із основних компетентностей школярів визначає:
- вміння логічно і математично мислити;
- наукове розуміння природи і сучасних технологій;
- впевнене користування інформаційно-комунікаційними технологіями;
- обізнаність і самовираження у сфері культури.
Для того щоб впроваджувати STEM-освіту на практиці, необхідно мати підготовлені кадри освітян, які є фахівцями у цій сфері. Домінантною стає підготовка вчителя, діяльність якого не обмежується викладанням власного предмета; фахівця, здатного до здійснення міждисциплінарних зв’язків, який усвідомлює значущість професійних знань в контексті соціокультурного простору. Важливим є його вміння організувати освітній процес як педагогічну взаємодію, спрямовану на розвиток особистості дитини, її підготовку до розв’язання завдань життєтворчості. Саме над цією науково-методичною проблемою працював педагогічний колектив ліцею в Ісеместрі 2021-2022 навчального року, а деякі з педагогів продемонстрували вміння і набутки з цієї теми на презентаційних уроках в рамках методичної декади «Впровадження STEM-технологій в освітній процес». Цікавим є те, що під час STEM-уроків в центрі уваги знаходиться не вчитель, а практичне завдання, яке потрібно розв’язати. Учні ж вчаться вирішуватице практичне завдання шляхом проб і помилок, а не вивчають "суху" теоретичну частину.З допомогою лего-цеглинок учні 2-А класу(вчитель Барган М.М.) моделювали атоми гідрогену та літію. Практичні завдання зі знаходження Запорізької області на карті, а потім прокладанню маршруту дороги до Івано-Франківська виконували учні 3-Б класу(вчитель Мариневич Н.О.). Учні 3-А класу (вчитель Пронь Н.М.) досліджували склад грунту, з допомогою експерименту встановлювали наявність в ньому води та повітря. Цікаво і творчо проходив урок технології та дизайну в 1-В класі(вчитель Дидик І.Я.) з теми «Осіннє дерево. Аплікація із рваного паперу за поданим зразком». На ньому вчителька здійснила інтеграцію предметних знань, вдало включила експеримент зі змішування основних кольорів та отримання нових; із засушених листочків зеленого, жовтого та червоного кольорів при заливанні гарячою водою на зовні вийшли пігменти, що забарвили воду. Також доречною та повчальною була хвилинка екологічного виховання. Зрозуміло, що для грамотно побудованих та успішно проведених STEM-занять необхідні відповідні лабораторії та обладнання, проте коли бажаєш досягнути результату, можна використати предмети та речі з побуту. Саме такий вихід знайшла вчителька біології Катрич І.Д. для проведення уроку у 8-А класі з теми «Дихальні рухи», одним із елементів якого було виготовлення моделі Дондерса (зі звичних предметів: пластикової пляшки, повітряних кульок та трубочки для коктейлю), що зацікавило учнів і підвищило їх знання з будови легень людини. Впевнене користування інфомаційно-комунікаційними технологіями демонстрували учні 4-А класу та 5-А класу на уроках інформатики (вчителі Лисіцька Л.Я. та Луців Л.М.). Учні 4-А класу практикували створення інформаційних моделей за комп’ютерами, у результаті чого удосконалювали вміння працювати з комп’ютерними програмами. Учні 5-А класу отримали практичне завдання у групах з’єднати : 1)пристрої введення інформації; 2)пристрої виведення інформації; 3) пристрої опрацювання і зберігання інформації. Пізнавальним та захопливим було інтерактивне заняття ГПД 3-4 класів (вихователь Дем’янюк О.В.) на тему «Природні явища. Фізичні явища», побудоване на інтеграції знань природничих наук та використанні мультимедійної презентації.
Опрацювання матеріалів з проблеми впровадження STEM-освіти на засіданнях МО ліцею, проведені презентаційні уроки в рамках декади з подальшим їх аналізом та обговоренням, значно розширили теоретичні знання педагогів з цієї проблеми та накреслили практичні аспекти їх подальшого застосування.
Заступник директора ліцею з НВР Оксана Левицька